Efter en lång period av vackert väder eller åtminstone inte något regn att skryta med så kom det då äntligen – jag säger äntligen för markerna är väldigt torra och det behövs lite mer en fukt för att återställa balansen.
Dropparna samlas på stråna i trädgården
Men det har regnat hela dagen minst 30 mm och lär ska fortsätta även i morgon så vad göra. Fläderblomsaft – vad annars. Den blommar nu för fullt åtminstone i Sörmland och det är lika bra att ta hand om blomklasarna innan de blommar över.
Att ta vara på bär och frukt är en härlig syssla när man väl kommer igång. Förra året kom jag inte längre än att plocka blommorna som jag frös in för jag skulle göra något annat istället och där blev de liggande. Det går nämligen alldeles utmärkt att frysa och på så sätt bevara dem till ett lämpligt tillfälle.
Men nu skulle det ske så med sax och påse (ingen sten dock) gav jag mig ut i en regnpaus och plockade ca. 40 -50 fina vita blomklasar och skakade av dem både vatten och eventuella insekter som gömde sig bland de små blommorna.
Fläderblommklasarna lyser vita i regnet
Jag vill bara påpeka att mängderna kan varieras, det går bra att plocka fler klasar eller ta fler citroner eller trycka i mer eller mindre socker, man kan variera allt efter tycke och smak.
Vinsyra eller citronsyra är lite en smaksak båda är antioxidanter men vinsyran är något syrligare så använder man citronsyra få man ta lite mer ca. 50-60 gram i mitt recept
Mitt recept lyder sålunda:
40-50 Fläderblomklasar
3-4 citroner skivade så tunt man tycker och kan
Cirka 3 liter vatten
2 kg strösocker dvs. en påse eller motsvarande socker av annan sort dock inte konstgjorda sötningsmedel som inte har de konserverande effekterna
30 g lika med en påse Vinsyra eller Citronsyra båda fungerar
2 krm natriumbensoat om man vill att saften ska hålla längre.
Men nu gör vi saft!
Glöm inte att rengöra citronerna utanpå före skivningen
Koka upp vattnet och rör sen i sockret tills det löser sig och tippa i syran, se till att kastrullen är på minst 5 liter så allt får plats utan att spilla över, socker vatten är kladdigt när det stelnar på bänken.
Ta en rostfri hink eller motsvarande där hela joxet får plats och lägg i blomklasarna och varva dem med de skivade citronerna. Häll sen på det heta sockervattnet och låt det hela stå och dra ett par tre dagar i sval miljö, glöm inte att lägga över en av mormors brodyrsydda kökshanddukar över för att skydda mot nerfall och nyfikna insekter.
Så ser det ut när man hällt på vattnet
När innehållet i hinken har dragit färdigt är det dags att sila av allt skrofs genom en silduk och om man sen vill tillsätta natriumbensoat så löser man upp det i lite saft och häller i det.
Sen är det bara att tappa på väl rengjorda flaskor (jag kokar dem) och försluta dem. Jag brukar smälta paraffin över korkarna på de gamla vinflaskor jag använder men skall man dricka den snart behövs det inte.
Man kan givetvis frysa saften också men fyll då inte flaskorna helt eftersom saften expanderar när den fryser. Man kan också frysa den som mindre kuber och ta en till varje glas ungefär som is i groggen.
Glöm inte att sätta på etiketter med namn och årtal, jag har själv flaskor från flera år tillbaka i matkällaren som fortfarande är utmärkta, det är lyx att servera årgångs fläderblomsaft.
Fläderbusken, hyllebusken eller dassabuske som den lokalt också kallas heter på latin Sambucus nigra. Nigra på latin är svart och syftar på de mörka bären som också kan användas till saft. Flädern har lite medicinsk effekt i det att den innehåller glykosider som påverkar hjärnans svettavsöndring vid feber och infektioner.
Vallmoblad med regndroppar en symbol för dagens väder
1 kommentar:
Gott och härligt att kunna njuta av "hemgjord" saft, en lyx som jag hoppas att fler ska prova på, delar gärna med mig av ett spännande recept på Svartavinbärs-bladsdryck;
2 liter fräscha Svartavinbärsblad.
3st "skrubbade citroner i skivor"
2 liter vatten
2 kg Strösocker
60 gram Citronsyra
Skölj svarta vinbärsbladen, lägg dom i en ren bunke eller dyl. Lägg i citronskivorna, koka upp vattnet ta av kastrullen rör i Citronsyran i det heta vattnet. Häll sedan vattnet över svarta vinbärsbladen och citronskivorna. Rör om! Låt stå i 5 dygn, med fördel på ett svalt ställe.Bred över en av mormors broderade handdukar som skydd :-) Jag brukar röra om ytterligare ett par gånger under de 5 dygnen. På den 5:e dagen silar man och tappar upp på väl rengjorda flaskor ( jag använder Atamon) Den färdiga drycken håller sig i kylen i flera månader. Fräsch och läskande :-)
//Maria
Skicka en kommentar