Transträck mot Billingen


tisdag 30 juli 2013

Nedslag i sommaren


En eloge till nörden. Jag menar då i positiv bemärkelse, kanske gränsande till geek, skillnaden kan diskuteras, men kolla gärna dessa betydelser på närmsta nät. Nörden, dit jag även räknar mig själv, är en person med specialintresse oavsett vilket, som kan och vet mer om något än andra o ibland kan bli lite påfrestande med sina intressen. Vetenskapare hamnar ofta i denna kategori och nörden dyker gärna upp i skämtsamma sammanhang, tex professor Kalkyl i Tintin.

   En guldbagge i plymspirean

Jag är foto- och natur-nörd och är rätt nöjd med det. Varför ger man sig annars av till Vrena station för att leta efter en skorem? Jo om skoremmen i fråga heter Corrigiola litoralis på latin och är en liten oansenlig växt som bara förekommer där i hela Sverige så kan det vara förklaring nog. Jag hittade den efter en minst timmes letande på den stekheta banvallen. 

    Vrena station det gamla stickspåret



    Skoremmen är bara några centimeter hög och svår att finna

Att den heter littoralis betyder att den normalt växer på stränder, vilket den gör längs hela Danmarks kust där den är vanlig, men en banvall har vissa likheter med stränder och helt klart har den tagit tåget hit till denna slutstation. 

   Bredbrämad bastardsvärmare Anthrocera lonicerae
 
Där flög också Bastardsvärmare kring Käringtandens gula blommor och banvallen är en relativt ny biotop kanske 150 år men redan full med växter som anpassat sig till den torra miljön, jag rekommenderar ett besök med eller utan skorem.

   Supermånen vid midsommar 
 
Juni bjöd på en Supermåne dvs. månen befann sig i perigeum som närmast jorden och lyser då med större intensitet än vanligt. Detta inträffar med ojämna mellanrum då månens bana är svagt eliptisk – stiligt var det i alla fall.

   Rundningen efter kryssbogen
 
På västkusten utanför Lerkil har det seglats SM i Starbåt där mitt kusinbarn Benjamin Peterson och Philip Carlsson vann för tredje året i rad något som inte inträffat sedan 30-talet.

   Vilken härlig syn - Stendörren sista juni
 
På vår egen kust seglas det också här en vacker gaffelriggad båt som passerade Stendörren en av de sista dagarna i juni. I havsbandet utanför sträcker ejderhonorna – men var är alla gudingar, det går dåligt med häckningen för ejdern här. 

    Ejderhonorna eller Ådorna lyckas dåligt med häckningen

Tordmularna längre ut på sitt skär kommer nyfiket flygande när man närmar sig och hade vid vår kontroll presterat åtminstone två ungar.

   De vuxna mularna hälsar på...

    ...och ungen trycker i en skreva
 
Det händer saker hela sommaren längs kusten, skärgårdsmarknad  på Stendörren drar folk och när det är tomt så äter rådjuret av rapsen som blommar gul, det kommer ända upp i trädgården och ansar oblygt penseerna till gröna stumpar.

   Stendörrens skärgårdsmarknad
 
    Rådjur i rapsen
 
På kvällen i ett gammalt båthus där svalorna far ut och in står några lådor med långrev och för osökt tankarna till Calle Schewens vals ”och vittja tvåhundrade krok” vilket i detta fall blir en låda då varje sida håller femtio krokar.

   Långrev i backar
 
Hemmavid solar sig kopparödlan i gruset och på kvällen sträcker grågässen ut mot nattkvarter vid tio tiden i det sista ljuset.

   Kopparödla eller ormslå

    Gässen lämnar fälten och natten kommer smygande
 
Sommaren har varit het och torr och fånga solen har varit lätt.


1 kommentar:

dick sa...

hej nördi,
det var ett tag sen och sommaren rusar på
och kul att du benämnt din status så
bestämt
dick