Transträck mot Billingen


söndag 19 maj 2013

Längs kusten

Sommarvärmen har kommit med ibland ljumma nätter även om vi gamla rävar vet att järnnätterna lurar i slutet av maj till förfång för tidigt utplanterade växter. Det är fortfarande blommorna som står överst på menyn, stjäl all uppmärksamhet i kraft av sin färgprakt, och det gör de rätt i. 

   Vitsippsmattor Nynäs
   Dikeskantens gula färklick Kabblekan
    Boklöven slår ut

    Fräken med sporax

Vitsippsmattorna håller i ett tag till sveper in marken i förlåtande grönska som gömmer kvistar och bråte. Kabblekan, så ofta felstavad, fyller fuktiga diken med muntert gula ruggar och på kanterna står diskreta fräken med fertila skott, man får verkligen leta efter dem.
Vid Långmaren härskar ödslig stillhet och gullvivorna står täta längs gärsgården  och väntar förgäves på åskådare, men de kommer till början av juni då Långmaren-dagen infinner sig – hoppas vivorna är kvar.

    Gullvivorna härskar i diket - Långmaren
Mer kustnära, vid Stendörren, är det i gengäld full fart. En skolklass med barn från Söderskolan klass 3-5 sn i Flen är på besök. Deras lärare Susanne och Natasha har fullt sjå att översätta och förklara vad som skall hända på de olika stationer som barnen skall besöka under ledning av Karin Anklew och praktikanten Mari Nilsson, tillsammans med värdinnorna på naturrummet. 



    Strandaktiviteter Stendörren
Sjöstövlar och flytvästar tillsammans med baljor, håvar och burkar samlar sig på stranden och snart råder full aktivitet. I tångruskor vaskar man fram märlkräftor och tångräkor samt sländlarver och vattengråsuggor och en spigg väcker stor förtjusning.

    Vad finns i baljan...
    ...en spigg och
    ...sländlarv och vattengråsugga
Det finns ingenting så tacksamt som att släppa ut nyfikna barn i naturen och det pedagogiska värdet i att kunna göra detta borgar för återväxten av framtida biologer. Här fullgör naturreservatet Stendörren en viktig funktion i vårt moderna samhälle, som avlägsnar sig alltmer från naturen, med att kunna erbjuda ett alternativ till dataspelens krigskådeplatser som inte närmare behöver förklaras.

   Fjolårsvass sträcker sig mot vattrad himmel

Inga kommentarer: