Transträck mot Billingen


torsdag 11 augusti 2011

Bryggarföreningen 15 år

Bryggarföreningen skall fira sitt femtonde verksamhetsår uppe vid bastubåten lördagen den 6 augusti och inbjudan gick ut redan efter midsommar. Vädret är svårt att förutse och denna dag inleddes med regn men ett uppklarnande var att vänta mot kvällen. För att inte i onödan inkräkta alltför mycket på den goda nattsömnen var tiden utsatt till klockan tre på eftermiddagen. Regnet hade då upphört och det klarnade upp till en förhoppningsvis fin afton.

    Sören med ekan i sanden
 
Så vid tre tiden började de inbjudna anlända. För den mest spektakulära entrén svarade Sören som kom seglande över sjön i sin spririggade blekingeeka som dock strandade med kölen mjukt i sanden en liten bit från bryggan i den grunda viken. De goda råden haglade över honom och han kunde förtöja vid en brygga längre in där vattnet var köldjupt. De flesta av oss andra kom rullandes på två eller flera hjul.

Vi möttes av en välkomstdrink som bubblade något åt champagnehållet och vi höll en tyst minut för vår bortgångne bryggarkamrat Kjell som ändå närvarade i form av ett blomsterprytt foto. För att lätta upp stämningen en smula hade nu solen på allvar dragit molntäcket åt sidan och lyste upp den blomprydda bryggan och alla damernas klänningar och kreationer.

    I väntan på maten

Sölve hade riggat koktrossen i skuggan av strandalarna och min uppgift blev att hjälpa till vid grytorna. Här skulle tillredas en paella för cirka tjugofem personer. Riset kokade under skvättvis tillsats av vatten i vilket vi dränkte sex paket saffran, den definitivt dyraste ingrediensen med ett kilo pris på sextusen kronor.
Där hackades paprika, lök och vitlök, skars champignoner och trillades i ärtor, där stod karlar och skalade räkor som tinats i strandkanten så skalen skvätte alltunder det slevarna dansade en skramlande balett i grytorna. 

   Lasse, Arne och Alf skalar räkor

   Svampen får lite extra smör

   Paellan börjar ta form och färg

Kycklingdetaljerna var färdigstekta och behövde bara fräsa sig varma i en gryta och under tiden så prövades åtskilliga ölsorter under begärligt smackande. Från bakluckan på Hedersmedlemmens bil hämtades olika sorter från Nils Oscars sortiment som även de fann torra strupar att landa i.

    Strax klart att servera

Med så många hjälpsamma händer och muntra tillrop från damerna stod middagen snart på borden och kvällssolen fortsatte att förgylla tillställningen. Det glittrade från vattnet och vid grannbryggan hördes då och då Kanadagässens avundsjuka kacklande, och någon kuttrande duva som inte hade ordning på årstiderna, annars är denna årstiden mestadels fågeltyst. Tyst var emellertid inte sällskapet vid tallrikarna där konversationens vågor vida överglänste de i sjön.

    Umgänge i kvällningen

Vi utgjorde en vacker syn där i strandkanten, siluettsvarta mot den solbelysta bakgrunden och ur skorstenen på bastubåten ringlade en förtroendefull rökstrimma som lovade gott för kvällen.

    Bastun är klar för bad
 
Snart nog var faten tomma och grytorna rensade, endast lite ris fanns kvar vilket nog skulle komma väl till pass vid vickningen. Så nu var det dags för kvällens stora begivenhet den efterlängtade lördagsbastun. De hågade strippade i vanlig ordning av sig kläderna vid bryggan och vi klev in i den 90 gradiga värmen. Till saken hör att vi inte brukar hålla temperaturen högre än 80 eftersom fukten bränner så när man häller vatten på stenarna. Nu blev det en prövning när ångan träffade oss och ansikten förvreds i plågsamma grimascher och svetten pärlade på blanka mätta kroppar och inte oväntat blev den nedre laven ett populärt tillhåll för de ovana. Att springet i dörren blev mer frekvent än i vanliga fall var denna gång ingen större nackdel. 

   Först i var Lasse S och Märta-Lena

    Lasse Sjögren svalkar sig

Väl ute var det bara att med raska plaskande språng förpassa sig ut från grundvattnet och dyka i det sommarsvala vattnet som mjukt omslöt kroppen. 

   Bättre bad finns ej

Vi simmade ut i den vackra sjön och kanadagässen stod nu i stram givakt på udden mittemot och undrade säkert vilka som inkräktat på deras territorium. Jag blev liggande i grundvattnet och såg en fylking gäss dra över i kvällsljuset mot en avlägsen skogshorisont. 

    De första gässen formerar sig i plog

Vi bastade länge och solen sänkte sig mot granridån på motsatta sidan och de badande blev till svarta siluetter liksom de två tranor som korsade kvällshimlens molnpussel.

    Två tranor drar över

   Lasse har lurat ut Irmeli i vattnet

    Några nätfiskare plaskar runt
 
De som inte njöt av bastun satt i de flyende solstrålarna och provade öl eller vin och i kvällningen blev det dags för vickning. Kryddstarka korvar med resten av riset blev en innovativ kombination som sköljdes ner med mer av vår produktion som numera till och med får godkänt av expertisen.

   Ett sista kvällsdopp
 
En minnesvärd tillställning som avslutades med att gässen återtog sjön och simmade på rad i en silverstrimma över viken – ordningen återställd.

   Kanadagässen återtar sitt revir

Inga kommentarer: