Transträck mot Billingen


torsdag 7 mars 2013

Vårkänslor

Efter en helg i Jönköping startar jag tidigt på väg hem till Sörmland. Vättern ligger öppen med bara lite issörja längs stranden nedanför motorvägen. Ljuset öppnar långsamt morgonens grådis och kommen till Ödeshög har solen avgått med segern och vädret ler över slätten. Jag svänger in till konstnären Gebbe i Ödeshög som just ska iväg till en sedvanlig tisdagsfika i Väderstad. Vi slår våra påsar ihop och plockar på vägen upp Lars och landar på konditoriet med kaffe och kardemummabulle. Väl där dyker ännu en konstnär upp, Morgan och vi beslutar oss för en sväng i det vårliga landskapet. 

    Gebbe väljer bland godsakerna på Väderstads centralkonditori

Åkrarna är nästan snöfria och vårkänslan är påtaglig. Minnen från tidigare år ventileras och varje plats vi passerar är fylld av upplevelser som jag så att säga får ta del av retroaktivt. Grågäss som kommit bara någon dag tidigare står och betar på fälten och när vi stannar till söder om Tåkern vid Ramstadbron ser vi flock på flock med sädgäss som kommer in söderifrån. 

    Sädgässen flyger in i vågor över Tåkernbygdens vårhimmel

Nyanlända ringduvor sitter i ett träd längs ån men hur vi än spanar så ser vi ingen tofsvipa trots att allt tyder på att de borde kunna dyka upp. 


    Ringduvor längs åträden
    
   Morgan, Gebbe och Lars  tecknar och skådar

Det blåser kallt, solen skiner över landskapet och vi får alla en känsla av att stå mitt i våren just när den anländer med de första flockarna av gäss kacklande över slätten. Vi passerar en lada med halvt förfallet vasstak möjligen den sista i denna bygd, och i ett dike skjuter krypvenets gröna strån upp trotsande kylan.

    Det halvt raserade vasstaket

    Krypvenets gröna strån i ett vintrigt vårdike

Morgan är flitig med ritblocket och fångar en skuta i Hästholmens hamn med en märklig galjonsfigur i form av en fågel. Det blåser kallt där vi står och skådar hamnens änder och på klipporna utanför en skarv som nu åtterfinns överallt i både hav och sjö.

    Plåtfågel i fören på den danska stålskutan i Hästholmens hamn

Vi skiljs åt och jag fortsätter hemåt till ett betydligt vintrigare Sörmland. Här ligger åkrarna fortsatt helt vita men vårkänslan lurar runt knuten. Jag hör de första talgoxarna och grönfinkarna tjirpar ivrigt, och vid en promenad ser jag inte mindre än två havsörnar sitta på iskanten nere vid ån där sångsvanar och grågäss betar.
Dagen efter läser jag i Gebbes blogg (http://naturligdagbok.blogspot.se/) att han på en ny rundtur kring Tåkern faktiskt ser de första tofsviporna och även flockar med starar – jag missade dem med en dag men vad gör det - de är på väg.

Inga kommentarer: