Transträck mot Billingen


söndag 24 juli 2011

Blixtar och dunder…

…men kanske inte magiska under, utan snarare rent fysikaliskt förklarliga förhållanden. När varma fuktiga luftmassor strömmar in över land från Östersjön så uppstår inte sällan kraftiga åskväder. SMHI har svårt att prognostisera väderleken när den kommer från öster. Hursomhelst så har de senaste dagarna här i mellansveriges östra delar bjudit på nattliga upplevelser av synnerligen hög spänning. Blixtar och givetvis därpå följande dunder har fyllt nätterna, 30.000 blixnedslag rapporterades från natten mellan torsdag och fredag, ett skådespel för de som inte är rädda för några volt i skallen.
Själv klev jag ut efter tolv på natten och då hade regnet redan börjat vilket innebär att chansen att se blixtarna är förbi. De slår bakom molnen och lyser i och för sig upp natthimlen men de ritar inga kreativa mönster på ”filmen” utan lyser bara upp. Även det är en imponerande syn med flammande skyar upplysta från molnen bakom, strilande regn och dova åskknallar, allt avnjutet under ett paraply med gummihandag om nu det skulle varit till någon hjälp vid skarpt läge.

    Blixtarna slår bakom de pampiga molnen

Natten efter var jag ute innan regnet kom över mig och fick i 20 graders värme, det vi kallar tropiska nätter, se hur de drivande molnen flydde över natthimlen upplysta av blixtarna som åtminstone ibland hade den stora vänligheten att synliggöra sig i molnens underkant.

    Två blixtar slår bortom Tystberga
 
    Efter många exponeringar fick jag en blixt lite närmare

Kameran stod på 200 iso exponeringstid 30 sek och bländare 4. Hur bilderna blir beror på hur ofta blixtarna slår vilket ju  också påverkar exponeringstiden. Här gäller uthållighet och många bilder, så får man hoppas några blir bra.


    Den svagt upplysta himlen med drivande moln

Bilarna på motorvägen ritar vita streck och radiomasten lyser med ett rött öga i nattmörkret och Tystbergas ljus skapar ett rödorange ljus vid horisonten. Åskvädret vek av och bara några regndroppar letade sig ner – jag vågar säga att Tystberga-trakten är Sörmlands öken, vi klarar oss alltför ofta från regn.

    Ovädret drar bort men släpper ner två blixtar till

Ännu en natt med för lite sömn och mycket upplevelser – men det kommer mörkare tider för återhämtning och vila då ljusglimtarna är färre.

Inga kommentarer: