Transträck mot Billingen


onsdag 6 juli 2011

Långmaren - folk, växter och djur

Långmaren, Sörmlands motsvarighet till Åsens by, framträder som en kulturell hotspot, åtminstone en gång per år då hästar används för slåtter och transporter och folk strömmar till så hela den annars öde gården sjuder av liv, i år den andra juli

    Fullt med folk...

    ...och Stina Bernström guidar till livet som var

De lokala hembygdsföreningarna är givetvis där och på guidade turer berättas om hur livet var på gården när Ivar levde och i syrenbersån serveras kaffe eller saft och bulle. Alla dörrar till lador och fähus står öppna men ack så tomma på djur och foder – men man kan förstå hur det en gång varit. 

    Korna råmade utanför gården

Men djur finns utanför på ängarna där en flock kor av många olika raser och blandningar går och betar, alls inte några gamla lantraser men krusbären i trädgården är av gammal typ fulla med hår.

     Gammal krusbärssort - vilken?

Det är nu högsommar, ovanligt tidig sådan för en lång rad växter blommar alldeles för tidigt, som t.ex. gulmåran som jag brukar anse som ett första hösttecken.
För den som har ögonen öppna för annat än det självklara finns det mer att upptäcka här på gården. 

    Svart akrobatik

Påfågelögats svarta larver har invaderat några brännässlor och äter glupskt för att snart kunna förpuppa sig. 

    En bladig stackmyra

På ett blad intill klättrar en stackmyra på jakt efter bladlöss kan tänka, och bland några grässtrån vilar något som jag tror är en ängssmygare, svår att bestämma när jag inte ser ovansidan på vingarna. 

    Ängssmygare, rätta mig gärna

Fjärilar sätter sig gärna stilla när solen går i moln vilket gör dem lättare att fotografera men svårare att bestämma.
En slånbuske har haft glupska besök av spinnarmal-larver som nu hänger och dinglar i puppform som vore de tagna av honmonstret i Sagan om Ringen, allt medan slåttern pågår bara några meter därifrån.

    Troligen häggspinnmal i vardande

Folk är fullt upptagna med att hässja hö och ser inte alla småkryp runtom i buskarna. 

    Höet samlas upp...

    ...och lägges av

Av alla aktiviteter luktar nog hanteringen av gärdesgårdarna bäst, dvs elden som ska värma slanorna man virar kring störarna för att hålla gärdslena på plats. 

    Lasse talar "gärsgård"
Det är Lasse  Petterson som står för denna aktivitet, något han behärskar till fulländning – och det lockar alltid en intresserad publik. Jag har sett det förut och varit med Lasse när han byggt gärdsgård så jag söker nya vyer, trots den goda doften av En och Granrisrök. 

    Nylagda vasstak

    Sommaren blommar vid gärdesgården

Inga kommentarer: