Transträck mot Billingen


söndag 10 april 2011

Naturrunda med mersmak

Fredag kväll kommer grannens pojk Jakob upp för att bestämma när vi ska gå upp imorgon för årets tur ut i naturen. Han är full av förväntan och accepterar lättvindigt att stiga upp före gryningen för att få uppleva soluppgång och fågelsång. Så när morgonen randas så dyker han upp redan klockan fem – han kunde inte sova längre så det var inget problem att komma iväg i tid.


Vi åkte till Uppsa Kulle för att göra om bilden som saknade någon på toppen och vilken tioåring vill inte vara på toppen. Till saken hör att han dessutom tränar Kung-fu vilket i hög grad bidrog till gestaltningen på toppen.
 
    Kung-Fu på gör en "trana" på toppen
 
Vi fortsätter till inre delen av Runnviken och skådar solens vidare uppgång och alla fåglar som vackert avtecknar sig mot varmt belysta åkrar och trädridåer. Det är inte alltid den skarpa bilden som skapar konst.

    Grågåsens blå mot skogens oranga

    En trana sträcker iväg

Vi gör stora rundan och letar oss upp i skogarna kring Öster Malma och möter överallt flockar av dovhjortar som betar i åkerkanterna. Vi får även kontakt med ett gäng skygga kronhjortar som försvinner in i skogens dunkel. 

    Morgonsolen strålar bakom träden


   Grågåsen är mer misstänksam än en vakthund
    Ett par vipor provar boplats
 
En avstickare ner till Aspa ger oss några tofsvipor och mer grågäss – de är just nu överallt och kacklar skrämt när vi stannar. Det sjuder av liv denna tidiga morgon men vid groddammen hittar vi ingen rom – kanske är det trots allt lite för tidigt. Men en nyvaken vitsippa står där i slänt tillsammans med betydligt fler blåsippor.

    Blåsipporna nyvakna bland eklöven
 
När vi efter ett par timmar återvänder till hemma hagarna möter vi fler dovhjortar och ett tranpar som betar på ett gärde. Det är verkligen djurrika trakter vi bor i och tacksamt att kunna inspirera nästa generations naturluffare om han nu inte blir kampsportmästare, men en tioåring har ju så mycket att drömma om innan verkligheten sätter in.

 
Par i dovhjort - lägsta handen idag  de brukar vara minst trettio

Inga kommentarer: