Transträck mot Billingen


fredag 15 april 2011

Stekt Strömming

En klassiker alltid lika god även om EU tvekar om vi ska få äta denna enkla delikatess. Jag jagar färsk strömming från Stockholm till Södertälje och lyckas till slut få tag på dem på ICA supermarket vid Moraberg 69 kr kilot känns surt men så är det oftast nu.
 Vi kokar potatis och lite kålrot som ger fin smak åt moset och när det kokar ägnar vi åt oss fiskarna.

 
Ströbröd blandas med peppar och salt varefter vi vänder fiskarna i det. Vi skippar ägg och låter bara fukten från strömmingen fästa brödet och sen steker vi i smörad gjutjärnspanna på Ann-Maris digitalmanövrerade spishäll. De blir flera omgångar så vi mellanlagrar dem i ett fat som hålls varmt.
 

De sista strömmingarna lägger vi dubbla med stark grovkornig senap respektive kaviar emellan.

    Med senap emellan

    och med kaviar
  
När rotsakerna kokat mjuka smälter vi ner lite smör mellan de skurna bitarna och kör dem till mos med  elvispen innan vi slutligen tillsätter lite varm mjölk. På detta sätt blir moset slätt utan klumpar och lite fluffigt. Själv brukar jag stöta moset eftersom jag gillar när det finns lite potatis fragment kvar i moset – men här gör man ju efter egen smak. Ann-Mari tar också i lite socker något man givetvis kan utesluta men det ger fin smak. 



 Vi kokar även med ett par morötter som i brist på grönt ska användas för dekoration, och på bordet står skivad färsk gurka smakfullt upplagd. En skål med citronklyftor och lite lingonsylt avslutar det hela som sen är klart för servering.


Strömming med potatismos är alltid lika gott och strömmingen kan anrättas på många olika sätt – en fisk man aldrig tröttnar på men å andra sidan inte skall äta för ofta eftersom den tyvärr tar upp en del av havets ackumulerade gifter. För barn och gravida kvinnor gäller att inte äta fet fisk från Östersjön oftare än ett par tre gånger per år, för oss andra så går det bra med en till ett par gånger per månad, men bäst är att variera fisk intaget.  

2 kommentarer:

Frida sa...

såg faktiskt gott ut.. All fisk är gott ju. Men man är väl född i den släkten, =). Kram frida

Frida sa...

här var det dåligt uppdaterat..