Transträck mot Billingen


tisdag 22 mars 2011

Vättern - is och Blåsippor


Efter en helg i Jönköping återvänder jag hemåt i strålande solsken och en temperatur som fått snömassorna att formligen sjunka ihop och i stort sett försvinna. Det vita landskap jag hade runt mig på nerfärden har nu blivit vårligt gräsbrunt och bjuder endast på snö i skugglägen bakom norrvända trädridåer.
Jag har stämt möte med konstnären Gebbe i Ödeshög och han tar mig med på en tur till sina vårställen vid Vättern. Vi kör ner den lilla vägen till Stora Lund, ett naturreservat mellan Ödeshög och Omberg där klipporna i skarp kontrast möter Vätterns plana nu uppsprickande istäcke.

 
    Gebbe blickar ut över ismosaiken

   Stora högar av uppressad is kantar stranden

 En kall vind kommer farande över sjön och har pressat upp isen i stora högar under klipporna som här bär tydliga spår av inlandsisens framfart. Vi blir lyckliga som barn och klättrar omkring bland all groggisen som utgör ett allt annat än fast underlag. Mina fötter försvinner ner bland krossisen när jag försöker ta mig ut på den fasta sjöisen för att försöka göra en rättvisande bild av skådespelet.

    Ispressen från sjösidan

 Det gnistrar vitt från ishögarna och sjöisen är genuint grå närmast land men uppvisar en skiftande palett av is och vakar och råkar i olika färgtoner utöver sjöytan. Det kommer inte dröja länge förrän vinden gör slut på denna vinters istäcke och Vättern åter svallar fritt.

  
    Smältande is på klipporna

Vi fortsätter upp mot Ombergs sydsluttning för att leta efter de första Blåsipporna som brukar kunna visa sig just här. Bokskogens gråa pelarsal reser sig över den sluttande marken som lyser kopparrött i det värmande solskenet. Gebbe vet var han skall leta och mycket riktigt så  kröns hans sökande med framgång. 


    Bokskogens gråa vertikaler
  
Några små blåa blomkalkar på korta stänglar står och trycker bland fjolårslöven. Här brukar de först bli funna och snabbt inrapporterade till törstande tidningsredaktioner, och helt klart har någon varit här före oss.

    Blåsipporna bland fjolårsgräset

Att fotografera blåsippor är alltid en utmaning om man skall undvika det skrikvita fjolårsgräset som alltid omger dem. Jag sätter på makronormalen och blir ett med underlaget och lyckas fånga en liten sippa som precis börjat slå ut – årets primör alltid lika efterlängtad och signalerar att nu är vintern över, även om det givetvis kommer flera bakslag, men också de hör våren till och tas inte riktigt på allvar.

    Just utslagen blåsippa

 

1 kommentar:

Gebbe sa...

Japp!
Så var det! Härligt att du är på gång med bloggen Stefan och välkommen igen nästa gång du passerar min vackra Ombergsbygd.

vännen Gebbe